Premazi, penetrati i aditivi

Premazi

Nasuprot folijama i membranama koje vrše svoju ulogu tako što u trakama formiraju vodonepropusnu površinu ,postoji veliki broj različitih premaza koji se nanose u polutečnom stanju ili tečnom stanju, sušenjem formirajući vodonepropusni sloj. Oni mogu biti otporni na habanje (tada se koriste i kao završni sloj, npr. kod industrijskih podova), a važna karakteristika, kao kod svake hidroizolacije, jeste elastičnost da ne bi došlo do oštećenja usljed toplotnih dilatacija i deformacija. Jedan od tih proizvoda je i poliurea sprej.

Posebna prednost kod ovih tehnika nanošenja hidroizolacije jeste jednostavnost izvođenja.

Penetrati i aditivi

Pored sredstava koja štite sistemom vodonepropusne membrane, postoje i sredstva koja mijenjaju svojstva površine ili samog materijala od kog je načinjen element konstrukcije povećavajući, prije svega, njegovu vodonepropustljivost.

Penetrati se dodaju mješavini cementa i sitnog agregata u zaštitnom sloju betona ili se nanose nakon izvođenje.. Na sličan način dejstvuju i aditivi iz grupe zaptivača, koji reakcijom sa mineralima povećavaju vodonepropustljivost betona. Pored penetrata, koji djeluju preko površine, od vode štite, svojom masom i sastavom, i vodonepropustljivi betoni i malteri. U principu treba zatvoriti mikro-prsline u oštećenom betonskom elementu a postoje sa ubrzanim vezivanjem koji se uspješno primjenjuju za neutralisanje dotoka vode iz većih prslina.

Nema proizvoda u korpi

X