Mašinsko sačmarenje

AHAT - Mašinsko sačmarenje

Šta je sačmarenje?

 

Sačmarenje uključuje pucanje čelične sačme velikom brzinom iz blizine na tretiranu površinu, obično betona ili metala. Budući da čelična kuglica udari s takvom silom, brzo se usitni i ureže se na gornji sloj površi, a razbijeni sloj se zatim automatski usisa u povezani sakupljač prašine dok se čel. kuglica povuče natrag u mašinu i ponovo koristi. Bez obzira je li gornji sloj zbijena prljavština, hrđa ili epoksidni premaz, kuglica ga može raznijeti, ostavljajući čistu, golu površinu. Mašinsko sačmarenje se najčešće primjenjuje u industriji za velike  betonske ili metalne površine u zatvorenom i otvorenom prostoru. Uobičajena mjesta primjene:

·         Mostovi-kolovozi

Betonske-asfaltne površine na kojima se odvija velika gužva izložene su pukotinama i kozmetičkim oštećenjima. U većini slučajeva, veći projekti poput mostova trebat će proći postupak „izravnanja-poravnanja“ betona kako bi faze sačmarenje betona bila uspješna.

Nakon što se gornji slojevi betona sakrificiraju, koristi se mašina za sačmarenje područja i njegovo pripremanje za fazu ponovnog nanošenja slojeva završne površine.

 

·         Uklanjanje boje i epoksida

Industrijski i komercijalni prostori u kojima je prethodno postavljena stara boja ili epoksid uobičajeni su prostori kojima se koriste mašina za sačmarenje kako bi očistili i ogolili postojeći pod.

 

·         Parking garaže

Uklanjanje membrane s parkirne površine uključuje uklanjanje polimera, čišćenje i premazivanje, obično hidroizolacijskom površinom svakih 10-15 godina. Ovaj se postupak u velikoj mjeri oslanja na postupak sačmarenje u svrhu čišćenja.

 

·         Industrije čelika

Kompanije koje rade sa čelikom, brodskim palubama, proizvodne kompanije i automobilska industrija također se mogu osloniti na sačmarenje kako bi uklonili nedostatke, plijesan, hrđu i stare premaze.

 

Prednosti

Kada se čelične kuglice “izbace” iz mašine vrlo velikom brzinom, one “udaraju”  na ostatke i mrlje koje se nalaze na površini  a koje se ne mogu ukloniti redovnim metodama čišćenja.

Ne samo da se postupak smatra produktivnom metodom čišćenja, već postoji nekoliko drugih razloga zbog kojih bi trebalo razmisliti o sačmarenju:

 

Minimalno čišćenje

Mašine za vožnju i hodanje nude mogućosti sakupljanja prašine i otpadaka koje rade zajedno sa procesom tako da vaš prostor ostane čist.

 

Ekološki prihvatljivo

Tipično, abrazivni mediji koji se mogu reciklirati koriste se tokom rada mašine, smanjujući troškove održavanja mašina i punjenje gorivom.

 

Precizno i efikasno

Mašine za Sačmarenje nude precizan metod za čišćenje i profiliranje podnih sistema koji se ne mogu ručno izvoditi.

Svestrani spektar primjena

Postupak se može koristiti među nizom unutrašnjih i vanjskih aplikacija na raznim površinama.

 

Poboljšana adhezija

 

Proces daje optimalnu teksturu za prijanjanje na novi profil.

U posjedu imamo najmoderniji SG2-550 uređaj za Sačmarenje sa odgovarajućim sakupljačem za direktno usisavanje.

Nudimo usluge horizontalnog sačmarenja velikih površina najkvalitetnijom opremom na tržištu BiH. Za sva dodatna pitanja nas kontaktirajte ili pozovite.

 

Zakažite termin

Odabirom datuma na kalendaru, zakažite termin u željenom vremenu. Po zakazivanju termina, dobićete potvrdu o željenom terminu sastanka.

Nema proizvoda u korpi

X