Epoksidni (EPOXY) podovi

AHAT - Epoksidni (EPOXY) podovi

Pratimo trendove i redovno uvodimo inovacije u naše poslovanje. Nova usluga našeg stručnog tima je izrada epoksidnih podova za stambeno-poslovne prostorije, garaže, industrijska postrojenja, skladišta, zdravstvene ustanove i mnoge druge objekte gdje postoji potreba za kvalitetnom i dugotrajnom podnom oblogom.

Šta je epoksidni pod?

Epoksidni podovi, poznati i kao podovi od smole ili polimerni podovi, dvodijelna su mješavina koja se sastoji od smole i učvršćivača. Epoksid se postavlja na beton, drvo, VCT, pločice ili mnoge druge uobičajene industrijske i komercijalne podove. Hemijska reakcija stvara vezu sa podlogom i formira tvrdu plastiku.

Najčešće se koriste za industrijske podove, a razvojem tehnologije i usavršavanjem procesa ugradnje epoksi poda primjena je svakom godinom sve šira. Čvrsti su, estetski ugodni, dolaze u mnogim opcijama, poput premaza protiv klizanja, i još mnogo toga.

Mnoge kompanije odabrale su epoksidne podove zbog svoje lakoće i čvrstoće. Epoksidni podovi savršeno su rješenje za podove koji moraju izdržati ekstremne temperature, pješački i strojni promet, kemikalije, ulje i druge tekućine bez ljuštenja ili korozije tijekom godina stalne upotrebe. Postrojenja za preradu hrane, proizvodne hale za proizvode razne namjene, farmacijska postrojenja, destilerije, mliječni, industrijski i proizvodni pogoni samo su neke od industrija za koje su epoksidni podovi savršeno rješenje.

Epoksidni pod se ulijeva, nema šavova, spojeva ili grebena kao kod pločica ili drugih vrsta podova. Time epoksid postaje sanitarnija podna obloga bez ostavljanja pukotina da bi se bakterije sakrile tokom čišćenja. Antimikrobni dodatak može podići sanitarne uvjete na drugi nivo za prehrambene biljke ili zdravstvene ustanove. Također, njegova glatka površina olakšava kretanje, na primjer, bolničkih kolica ili viljuškara bez trzanja ili otpora na pod.

Nekoliko bitnih svojstava epoksidnog poda:

Otporni su na mrlje i vodu

Epoksidni podovi dobro se drže protiv mrlja i vode. Za razliku od drveta, laminata ili drugih vrsta podnih obloga, epoksid se ne iskrivljuje i ne stvara mrlje od vode kao posljedica oštećenja vodom. Kada se dogode neizbježna izlijevanja, čišćenje je vrlo jednostavno, a posljedičnih oštećenja nema.

Trajnost

Što se tiče podova, epoksid je najtvrđi! Hemijski spojevi stvaraju pod otporan na udarce koji je spreman za rukovanje udarcima, toplinom, teškim mašinama i drugim stvarima bez brige o pukotinama i trošenju. Podovi su također dovoljno izdržljivi da izdrže izlijevanje hemikalija za upotrebu u hemijskim pogonima. 

Izgled

S glatkim, sjajnim i besprijekornim izgledom, epoksidni podovi atraktivna su opcija za mnoge različite zgrade. Epoksidni podovi nude mnoge lijepe boje, odličan su izbor i za hotelske predvorja ili sportske komplekse.

Isplativost

Još jedna prednost epoksidnih podova je njihova izuzetno isplativa cijena. Cijena po kvadratnom metru znatno je niža od ostalih vrsta podnih obloga. Prava stvar dolazi od spoznaje da podovi neće morati biti zamijenjeni mnogo godina i zahtijevaju malo održavanja.

Snaga

Prilikom ocjenjivanja čvrstoće na savijanje, većina epoksidnih podova je više od 3 puta jača od betona, što je obično ispod 3.000 psi. Epoksidni podovi su kreirani da izdrže teške strojeve, veliki promet i ekstremne temperature poput onih u kompleksima za preradu hrane.

Sigurnost

Prioritet broj jedan svake kompanije trebala bi biti sigurnost. Iako su epoksidni podovi poznati po klizavosti, može se postaviti premaz protiv klizanja tako da nema potrebe brinuti o klizanju i eventualnim nesrećama. Ovo je odlična sigurnosna mjera za područja s visokim prometom pješaka ili strojeva.

Ekološki prihvatljivo

Ne postoji opasnost od erozije ili ljuštenja epoksidnih podova koji zagađuju okoliš. Osim toga, ugradnja ostavlja za sobom manje otpada od ostalih vrsta podnih obloga. Budući da nije porozan, nisu potrebne jake hemikalije za čišćenje. Svi ovi faktori čine epoksidne podove ekološki najprihvatljivijom opcijom.

Lako održavanje

Epoksidni podovi jedna su od najjednostavnijih vrsta podova za održavanje. Ne puca, neporozan je i trajat će godinama.

Epoksi pod možemo izvesti na homogenoj, suhoj, ravnoj i tvrdoj podlozi, ali ona može biti kamena, keramička ili betonska, a najčešće se epoksidni podovi izvode na betonskim podlogama. Beton mora imati odgovarajuću tvrdoću i biti odgovarajuće vlažan (od 3 do 5%).

Razmišljate o ugradnji epoksidnog poda u vašem objektu? Pozovite nas! Naši stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom vam stoje na raspolaganju.

KONTAKTIRAJTE NAS

Pokreni video

Zakažite termin

Odabirom datuma na kalendaru, zakažite termin u željenom vremenu. Po zakazivanju termina, dobićete potvrdu o željenom terminu sastanka.

Shopping Cart (0 items)
X